OGLASIO SE VISOKI ZVANIČNIK IZRAELA: Šta se ovde zapravo dešava?
Pojas Gaze, Foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

rat u izraelu

OGLASIO SE VISOKI ZVANIČNIK IZRAELA: Šta se ovde zapravo dešava?

Detalji predloga nisu odmah objavljeni

Objavljeno:

Visoki izraelski državni zvaničnik je saopštio da izraelska strana razmatra predlog o prekidu vatre koji je prihvatio Hamas, ali upozorivši da taj plan "nije na osnovama onoga što je Izrael predložio".

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, jer Izrael još uvek formuliše formalni odgovor, nije precizirao šta to znači, ali je jezik signalizirao da je dogovor još uvek daleko.

Palestinska militantna grupa Hamas je danas saopštila da je prihvatila mirovni sporazum koji je predložen od strane Egipta i Katara za prekid sedmomesečnog rata s Izraelom u Pojasu Gaze.

Majka i sin u Pojasu Gaze
Majka i sin u Pojasu Gazefoto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

U saopštenju se navodi da je vrhovni vođa Hamasa Ismail Hanije o tome obavestio telefonom katarskog premijera i šefa egipatske obaveštajne agencije.

Detalji predloga nisu odmah objavljeni.

Ali poslednjih dana, egipatski i Hamasovi zvaničnici rekli su da će do prekida vatre doći u nizu faza u kojima će Hamas osloboditi taoce koje drži u zamenu za povlačenje izraelskih trupa iz Gaze.

Nije ni najjasnije da li će sporazum ispuniti ključni zahtev Hamasa o okončanju rata i potpunom povlačenju Izraela.

Bonus video:

04:25

BILA SAM NA 37 KILOMETARA OD GAZE KAD SAM ČULA DA JE POČEO IRANSKI NAPAD Srpska odbojkašica usred raketnog napada na Izrael

(Espreso/Beta/preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.